fredag 9 september 2016

Är hjullastare truckar?



Arbetsmiljöingenjörer representerar arbetsgivare, Arbetsmiljöinspektörer representerar staten. Lagar och regler skall följas. De föreskrifter som AV tar fram, AFS:ar, är det som gäller. De inspekterar, vi korrigerar.

Det finns i dagsläget ett 80-tal föreskrifter att följa. Till exempel finns fyra stycken med delat innehåll;

  1. Användning av arbetsutrustning;(AFS 2006:4), 
  2. Användning av truckar; (AFS 2006:5
  3. Användning av lyftanordningar och lyftredskap (2006:6
  4. Tillfälliga personlyft med kranar eller truckar; (2006:7
Nu till en intressant fråga: Om personal kör hjullastare där gafflar är monterade (man byter ju snabbt mellan t.ex. skopa och gafflar), övergår då hjullastaren från att definieras som arbetsutrustning och blir en truck enligt föreskrifter? Det innebär i så fall att förare ska ha truckkort och att arbetsgivare gett körtillstånd för truck, inte hjullastare. Innebär det även att förare ska ha både hjullastarkort samt truckkort?

Just en sådan frågeställning uppkom när Arbetsmiljöverkets inspektör påpekade bristen på truckkort för den anställde (som kör hjullastare i en bergtäkt). Sanktionsavgiften för detta är 15.000-150.000:- beroende på storleken på företag.

TYA står för Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd. TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn. Läs mer detaljerad information hos dem. Det som följer är min förenkling av hur världen ser ut.

C2 Hjullastare (industriell godshantering) på utbildningsintyget för truck

Denna beteckning på utbildningsintyget för truck innebär enkelt uttryckt att du har utbildning för att lasta, bära och lossa gods med hjullastare utrustad med pallgafflar i truckmiljö. Detta regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5, Användning av truckar.

Maskinförarutbildning

Vill du arbeta med hjullastaren i andra miljöer än i de som gäller för truck och även för andra typer av godshantering när du använder till exempel skopa, kranarm, pallgafflar, men även hydrauliska redskap som sopvals eller snöslunga krävs den längre maskinförarutbildningen - Hjullastare Godshantering. Den utbildningen innefattar också att lasta, bära och lossa gods med hjullastare utrustad med pallgafflar.

Har ni C2 och/eller den tyngre maskinförarutbildningen så är det giltigt som truckkort. Läs mer: http://www.tya.se/home/truck-och-maskin/utbildning/maskinforarutbildning

Arbete på väg

Kunskap och kompetens för arbete på väg kräver minst Grundkompetensutbildning, nivå1. (grundkompetens för de objekt som är upphandlade enligt Trafikverkets tekniska krav (TRVK Apv)). Att etablera och eller avveckla en vägarbetsplats med utbildningen som enda kompetens är enligt Trafikverket inte tillräckligt. Det är dock alltid arbetsgivaren har det slutliga och formella ansvaret allt i enlighet med Arbetsmiljölagen.

Så, förenklat:

  • hjullastare med pallgaffel räknas som motviktstruck, så det är lugnt på vanligt truckkort.
  • ska man bara köra räcker b-kort
  • ska man jobba på väg tex snöröjning behövs arbete på väg
  • ska man köra med skopa eller timmerklo så behövs hjullastarlicens
Arbetsgivare, detta är intressant för er:

När är en truck inte en truck?

AFS 2006:5: Definitioner Till 2 §
’Truckar som är avsedda att användas i terräng, på byggarbetsplatser eller i liknande miljöer ligger däremot utanför dessa föreskrifters tillämpningsområde.’

Bra att veta:

Flera branscher har i sina kollektivavtal skrivit in vilka utbildningskrav som gäller för arbete med truckar och/eller maskiner. Inom transportavtalet finns särskilda krav på förare av truck, hjullastare (gods och anläggning), grävmaskin/grävlastare, väghyvel, teleskoplastare, fordonsmonterad kran, mobilkran och betongpump.

Det kan också finnas krav på förare inom andra avtalsområden och därför ska man alltid kontrollera detta i aktuellt kollektivavtal.

Lycka till och kom ihåg att vi finns som support!

1 kommentar:

  1. ett förtydligande: Sanktionsavgiften gäller för det skriftliga tillståndet inte för kunskapskravet/truckkort. För att en hjullastare ska räknas som truck ska den även gå på plana och hårdgjorda underlag enligt 2§ i AFS 2006:5. Exempelvis räknas inte en hjullastare som används på en gård som truck och kräver därmed inget skriftligt tillstånd. /Camilla, Skogs- och lantarbetsgivareförbundet

    SvaraRadera

ISO-certifiering x 3 på ett enkelt sätt!

Är ni ett företag med fler än 10 anställda? Då bör ni - enligt Arbetsmiljölagen - ha en  SAM -process som snurrar internt.  Är ni ett företa...